ŞAİR FORUM
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Edebiyatın Kalbi, Sohbetin Masasına Hoşgeldiniz !
 
AnasayfaAnasayfa  Latest imagesLatest images  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

 

 Aşık Mahzuni şerif

Aşağa gitmek 
2 posters
YazarMesaj
volkan-uluc
Admin
volkan-uluc


Mesaj Sayısı : 270
Kayıt tarihi : 16/03/09

Aşık Mahzuni şerif Empty
MesajKonu: Aşık Mahzuni şerif   Aşık Mahzuni şerif EmptyPerş. Nis. 23, 2009 12:21 pm

Aşık Mahzuni şerif kayseride konser verirken abdullah çatlı geliyor mahzuniye silah dogrultup tehtid ediyor... Araya girenler sayesinde olay orda daha da büyümeden önleniyor... Buna çok kızmış olan mahzuni,çatlıya cevap olarak bu türküyü yazıyor ve 1 ay sonra piyasaya çıkarıyor... Türküden sonra çatlının adamları mahzuniyi tehtid ediyolar ve ankara akdere deki evine bomba atıyorlar..






Bana dönek demiş itin birisi
Açığım neymiş sor hele hele
Eli çatlamamış ayı irisi
Sen bizim köylerden geç hele hele

Köylüden yanadır toprak görmemiş
Viskiden gayriye dudak sürmemiş
Ömür boyu serçe bile vurmamış
Beni vuracakmış bak it'e hele

Bir yığın kitabı yığmış önüne
Sinek konsa korkar tatlı canına
Hipi yosmasını almış yanına
Pehlivanlık taslar bak it'e hele hele

Yiğittir ölüsü dağlarda kalan
Maraş'ta kalan,Sivas'ta kalan ,Anadolu'da kalan
Yiğittir yiğidin öcünü alan
Soytarıdan yiğit olur mu ulan
Ordu yıkacakmış "ker (eşek)" hele hele

Bu herifin önü sonu ayandır
Anlayana benim sözüm beyandır
Senden korkan hayvan oğlu hayvandır
Gel de Mahzuni'yi vur hele hele
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://sairforum.yetkinforum.com
bükey

bükey


Mesaj Sayısı : 145
Kayıt tarihi : 16/03/09

Aşık Mahzuni şerif Empty
MesajKonu: Geri: Aşık Mahzuni şerif   Aşık Mahzuni şerif EmptyPerş. Nis. 30, 2009 9:40 am

Mahzuni Şerif (d. 1939, 1940 ya da 1943, Afşin, Kahramanmaraş - ö. 17 Mayıs 2002, Köln), bir Türk halk ozanı. Gerçek adı Şerif Çırık'dır.

Soyu ve ailesi

Mahzuni Şerif'in büyük dedesi Seyyid Mehmet'in türbesinin bulunduğu Hasan Köyü, 1800'lü yılların ortasın da Sünniliği seçmiştir. Seyyid Mehmed'in ölümünden sonra aile iki kola ayrılmış; bir kol, o dönemde Elbistan'a bağlı olan Berçenek'e yerleşerek Alevi inancını sürdürmüş, diğer kol ise Hasanköy'de kalarak Sünni inancı benimsemiştir.

Kahramanmaraş'ın Berçenek Köyü'nde dünyaya geldi. 1955 yılında, sonradan Ankara'ya nakledilen Mersin Astsubay Okulu'na kaydoldu. 1960'ta eşi Suna'yı kaçırdı ve 6 ay köyünde kaldı. Bu sırada okulu Balıkesir'e nakledildi. Okul komutanının çabası ile yeniden okula dönen Aşık Mahzuni, 6 ay devamsızlık yaptığına ilişkin bir ihbar üzerine okuldan atılınca yeniden köyüne döndü. 1964 yılında ilk plağı ile müzik piyasasına girdi.

Bir süre Gaziantep'te ikamet ettikten sonra Ankara'ya taşındı. 1989-1991 yılları arasında Halk Ozanları Derneği Genel Başkanlığı'ni yürüten Aşık Mahzuni Şerif, Pir Sultan Abdal Dernekleri Genel Merkez Disiplin Kurulu Başkanlığı, Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Yönetim Kurulu Üyeliği ve Ozan-Der Onur Kurulu Başkanlığı'nı da yaptı.


Hakkında açılan dava

2001 yılının Kasım ayında kendisine, "Elhamdülüllah Kızılbaş'ım ve laiğim. Ben değil, yedi sülalem Kızılbaştır. Bir suç varsa o da dedemdedir." dediği için, DGM tarafından aleyhinde dava açıldı. Duruşma 27 Aralık 2001 tarihinde DGM'de yapıldı. BEN MANAVGATTAN ENES UZUN


Ölümü

2001'in başlarında rahatsızlanarak, kalp ve solunum yetmezliği nedeniyle, JFK Hospital'da yoğun bakım altına alındı. Mayıs ayında taburcu edildi. 17 Mayıs 2002 tarihinde, evli, sekiz çocuk, dört torun sahibi olan Mahsuni Şerif 60'lı yaşlarında Almanya'nın Köln şehrinde vefat etti. Vefat ettiğinde, DGM'deki davası henüz sonuçlanmamıştı.

Mezarı şu an son ikamatgâhı olan Hacı Bektaş Veli Külliyesi'nin yakınındaki Çilehane adı verilen bölgededir.


Eserleri

Türk halk müziği sanatçıları tarafında söz ve besteleri sıklıkla kullanılmıştır. Araştırmacı Yazar Battal Pehlivan'ın Aşık Mahzuni Şerif'in yaşamı ve sanatı üzerine yaptığı incelemenin adı Dom Dom Kurşunu idi. Dom dom kurşunu, Yuh Yuh, Fadimem, Gül yüzlüm, Ciğerparem ve Ekmek kölesi gibi eserleriyle tanınan Aşık Mahzuni'nin türkülerini İbrahim Tatlıses'ten Mahsun Kırmızıgül'e kadar birçok türkücü ile bazı pop müzik sanatçıları da okudu. Halk şiirine gönül veren ve konuşma dilini şiirleştiren Aşık Mahzuni'nin 400'e yakın plağı, 50 kasedi ve yayınlanmış 9 adet kitabı bulunuyor.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Aşık Mahzuni şerif
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
ŞAİR FORUM :: Müzik :: Müzik Türleri :: Türk Halk Müziği-
Buraya geçin: